spot_img
KezdőlapRovatokJó hagyományainkBalogh Jenő élete és munkássága

Balogh Jenő élete és munkássága

1. rész

Fabulya Zoltánné Szegedi Tudományegyetem

Életmű sorozat 

Szakmai identitásunk kialakulásához szükség van a szakmánk múltjának ismeretére. Sajnos, ez a terület nemigen szerepel a pedagógusképző intézmények kötelező tantárgyai között. A fiatal rajztanár generációk csak az idősebb kollégák történeteiből tudhatják, hogy volt, mint volt régen. A hagyományainkat megőrző, mégis időről időre megújuló tantárgyunk arcát frissebbre, fiatalabbra rajzoló, kiemelkedő rajztanár egyéniségekről nincsenek leírások. Az „Életmű” sorozat róluk szól.

Tantárgyunk 1945 utáni történetének egyik kiemelkedő egyénisége volt a mai Képzőművészeti Egyetem, a hajdani Képzőművészeti Főiskola egykori tanszékvezető egyetemi tanára,
Balogh Jenő festőművész, a Magyar Pedagógiai Társaság Vizuális Nevelési Szakosztályának alapító elnöke, a Művész Szakszervezetek Központi vezetőségének elnökségi tagja.

Balogh Jenő (1915–2000)
1967-ben SZOT díjjal, majd 1985- ben a Szocialista Magyarország érdemrenddel ismerték el munkáját. (MPT Emlékezetbizottság 2013.) Módszertanelmélet alkotóként, a rajztanárképzésben szemléletformáló tanárként, tankönyvíróként, szakmai és ismeretterjesztő cikkek, televíziós és rádiós ismeretterjesztő műsorok szerzőjeként, szakmai konferenciák és kiállítások szervezőjeként, valamint közéleti személyiségként egyaránt jelentős munkát végzett. Neve a rajztanár képzéssel és a rajztanár-továbbképzéssel is szorosan összeforrt. Tevékeny életét először a Horthy-rendszer, majd a Rákosi-éra, később a Kádár-korszak és végül a Rendszerváltás gazdasági-politikai berendezkedése befolyásolta. Mindegyikhez tudott alkalmazkodni, mindegyikben képes volt alkotni.

A teljes cikk itt olvasható

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

KIEMELT CIKKEK