spot_img

Notice: Array to string conversion in /var/www/clients/client7/web11/web/wp-includes/shortcodes.php on line 433
KezdőlapKöszöntőlevél
Array

Köszöntőlevél

Kárpáti Andrea a BCE Vizuális Kultúra Kutatócsoportjának vezetője és Somody Beáta a MROE elnöke

Köszöntjük az olvasót! 

A Budapesti Corvinus Egyetem Vizuális Kultúra Kutatócsoportja és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete együttműködésével új, kéthavonta megjelenő szakmódszertani lapot indítunk. Kiváló elődök nyomában járunk, hiszen az 1959-ben indult Rajztanítás című, sok évtizeden át az Országos Pedagógiai Intézet gondozásában megjelent tartalmas, értékes lap, és a kiváló művész-pedagógus, a nemrég elhunyt Bodóczky István és MOME-s hallgatói művészet és pedagógia határán mozgó, mindkét területről inspirációt adó folyóirata, az irány.hu mintát ad nekünk. István együtt dolgozott velünk ennek a lapnak a létrehozásában, az ő ötlete volt a vizuális nevelés életünket formáló szerepét bemutató, Művészet és élet rovatunk. 

Még egy nagy veszteség érte a művészeti életet és pedagógiáját: elhunyt Konok Tamás, a világhírű festőművész, a MROE örökös tiszteletbeli elnöke. Múzeumi tanulás rovatunkban Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum pedagógiai munkáját meghatározó biológus közös alkotómunkájukról szóló cikkével emlékezünk rá. 

Időről időre  ematikus számokat is megjelentetünk – az első számunk cikkei a vizuális nevelés szerepét mutatják be az esélyteremtésben, hátránykompenzációban. A művészet erejével segített társadalmi esélyteremtés a témája a az Európai Unió HORIZON 2020-as kutatási programjában, ebben az évben indult AMASS – Esélyteremtés a művészet  eszközeivel című projekt, amely lehetőséget adott újságunk beindítására. Erről is olvashatnak A vizuális kompetencia kutatása című rovatban.

A lapunkban megjelenő cikkek egyenként és lapszámonként is letölthetők. A már említetteken kívül, a Környezetkultúra, Vizuális média, a Pedagógus életpálya és a Vizuális versenyek című rovatokba rendeztük a cikkeket, és reméljük, mindenki talál itt érdekes, hasznos olvasni valót. Olvasóinktól is várjuk az írásokat, híreket érdekes oktatási programokról és fontos szakmai eseményekről a vizualiskultura.ujsag@gmail.com szerkesztőségi címen.

Lapunkat Bodóczky István és Konok Tamás emlékének ajánljuk. Reméljük, olyan korszerű, sokoldalú, művészetben gyökerező és tudományra alapozott írások látnak majd napvilágot itt, amilyen az ő művészetük és pedagógiájuk volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Következő cikk

KIEMELT CIKKEK