spot_img
KezdőlapRovatokJó hagyományainkBalogh Jenő élete és munkássága

Balogh Jenő élete és munkássága

3. rész

Fabulya Zoltánné, Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Művészeti Intézet, Rajz – Művészettörténet Tanszék

A Balogh Jenő életét és munkásságát bemutató cikksorozatom utolsó része előtt emlékeztetőül visszatekintek a korábbi részek tartalmára. 

Az első részben a tanuló- és pályakezdő évek áttekintése után bemutattam az 1954-ben megjelent – a rajztanításban is első – módszertan könyvét, és bemutattam a közéleti tevékenységének elindulását is a Pedagógusok Szakszervezete Rajzpedagógiai és Képzőművészeti Szakosztályának megalapításával, valamint az I. és II. Országos Rajzpedagógiai Kongresszus megszervezésével. Ismertettem Balogh Jenő munkásságát az 1960-as új gimnáziumi tanterv kialakításában, és bemutattam a Paál Ákossal közösen készített, 1966-ban megjelent Rajz és műalkotások elemzése a gimnáziumok I. osztálya számára című kísérleti tankönyvét, amely az első rajz tankönyv volt a hazai rajztanítás történetében. Szintén bemutatásra került az 1969-ben megjelent második módszertan könyve, A vizuális nevelés pedagógiája I.

A második részben először a 3 éves posztgraduális rajztanár képzés elindításáról lehetett olvasni, majd a Fészek Klub 1967-es ankétjairól, amelynek témája a vizualitás és a különféle tudományterületek kapcsolata volt. Balogh Jenő közéleti tevékenységének áttekintését a Magyar Pedagógiai Társaság Vizuális Nevelési Szakosztálya megalapításának és a szakosztály munkájának ismertetésével, valamint az V. Nevelésügyi Kongresszus eseményeinek bemutatásával folytattam. A cikk további része Balogh Jenő 1970-es években kifejtett ismeretterjesztő munkáját tekintette át. Elsőként 1972-ben az Ifjú kommunista című lapban „A vizuális kultúra világa” összefoglaló címmel megjelenő cikksorozatát, majd a 1976-ban a Művészetre nevelés a családban című könyvfejezetét, végül az 1975-ben indult A látás hatalma című 21 részes népszerű tudományos filmsorozatát, amelynek írója, műsorvezetője és illusztrátora is volt. Végezetül a Magyar Rádióban 1976-ban induló művészettörténeti – műelemző Idők tanúi: a művészetek című sorozatát mutattam be, amelyhez a 85 diából álló diasort ma a Virtuális Diamúzeum őrzi. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

KIEMELT CIKKEK